Görögország: Korfu konyhája - hogy megnyald a tíz ujjad!

Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 559 fő
  • Képek - 414 db
  • Videók - 52 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 364 db

Üdvözlettel,

Jorgos vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 559 fő
  • Képek - 414 db
  • Videók - 52 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 364 db

Üdvözlettel,

Jorgos vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 559 fő
  • Képek - 414 db
  • Videók - 52 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 364 db

Üdvözlettel,

Jorgos vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 559 fő
  • Képek - 414 db
  • Videók - 52 db
  • Blogbejegyzések - 36 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 364 db

Üdvözlettel,

Jorgos vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Kedvenc déli országunk 1425 szigete közül na melyik a legzöldebb? Naná, hogy Korfu! Szőlőkertek, csodás virágzó oleanderek, narancs- és citromültetvények, ősidők óta álló olajfaliegetek alakítják arculatát. És ez a gazdagság a helyi konyhában is megjelenik!
 
Bármily meglepő, a korfuiak is szeretik kényeztetni hasukat, gyakran házon kívül is. Kedvelik a pofonegyszerű, paraszti finomságokat, amik amúgy hasonlóak a görög szárazföld fogásaihoz. Jó élményekkel gazdagodhatunk, ha felkeressük a helybéliek által is látogatott baráti vendéglőket, ahol még a hagyományos konyha az úr, például fellelhető a sziget talán legnépszerűbb étele, a fokhagymás-petrezselymes marhahús, a pastitsada. A mellé tálalt paradicsomszószhoz olívaolajat, hagymát, fahéjat, szegfűszeget, sót, borsot, szerecsendiót, köménymagot és babérlevelet használnak. (Jó tudni: vidéken kakasból készítik ezt az ételt.) A helyiek úgy tartják: akkor megfelelő sűrűségű a szósz, ha rajtamarad a bajuszon - és csakis borral szabad leöblíteni!

Tradíció a helyiek körében a mesedes (előétel), ezeket a legvadabb melegben akár főétel helyett is fogyasztják, amikor úgysem bír többet a gyomor. Ezek legismertebbje a tzatziki (fokhagymás-joghurtos uborkasaláta), a spanakopita (sajtos, netán spenótos pite, lásd ezen az alsó képen), a melitzanosalata (padlizsánkrém), a saganaki (sült sajt) és a dolmadakia (rizzsel töltött szőlőlevél).

network.hu


Nem véletlenül hódította meg a világot a horiatiki, azaz a görög saláta. Ez eredetileg uborka, hagyma, paradicsom és olajbogyó keveréke volt, tetején feta sajttal, persze ma már gyakorta egészítik ki egy kis paprikával, káposztával, de ez semmit nem von le értékéből. A helyiek borecetet és olívaolajat használnak az ízesítéshez. Az olívaolajok közül az ottani a legfinomabb - és figyelem, ezt nem csak korfuiak mondják! -, a legzöldebb és a legselymesebb ízű.

 

Főételek közül említésre méltó és megkóstolandó a pastitsio (makaróni darált hússal és besamelmártással), a souzoukakia (húsgombócok paradicsommártással és hagymával) vagy a stifado (hagymás hússzelet).

Címkék: görögország konyha korfu nyaralás nyár recept utazás étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kálmán Eszter üzente 13 éve

részemről az öröm, erzsi!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Guszta összefoglaló, annyira jó megkóstolni egy más nép ételeit nyaraláskor!

Válasz

Betes Erzsébet üzente 13 éve

Kedves Eszter!
Szívem egyik csücske Korfu! Úgy írtál róla, hogy ott éreztem pár percre magam. Szívesen ott is felejteném......

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu