Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Jorgos vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Jorgos vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Jorgos vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Jorgos közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Jorgos vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Jamas! Jamas! Hallani Görögországban gyakran.
De mit is jelent? mikor mondják?
Ez nem más, mint az "Egészségünkre" !
Igazán finom görög italokkal találkozhatunk, ismerkedhetünk meg. Borokkal, párlatokkal.
A görögök a szőlőből bort, metaxát (brandy), és ouzót is készítenek.
Ouzo a görögök egyik nemzeti itala, amelynek gyökerei az 1600-as évekig nyúlnak vissza.
Mai formáját azonban 1860-ban nyerte el, állítólag Leszbosz szigetén készítették az első palackokat,
és ma is itt készítik a legjobb Ouzot. Karakteres ánizsos ízét azonban a törököknek köszönheti,
ők ízesítették italaikat ezzel a fűszerrel.
Egy kis videó, zene az Ouzoról: Katt ide>>>
Ha görög ismerőseinkkel koccintunk kedvenc Ouzojukkal, figyeljünk arra,
hogy csak a pohár felső pereme érjen össze, mert a pohár aljához koccintás durva sértésnek minősül.
Miből is készül?
Az Ouzo alapját a borkészítés után megmaradt szőlőhéjból nyert alkohol adja.
Ebbe áztatják az ánizsmagot, illetve az egyéb ízesítő anyagokat (pl. mentát, édesköményt, mogyorót, és édesgyökeret),
majd a folyadékot többször egymás után lepárolják. Végül vizet, cukrot kevernek hozzá.
Az ital teljesen átlátszó, de vízzel keverve opálos, tejszerű, fehér színű lesz,
medve-cukorra emlékeztető ízű ánizs-pálinka, melynek alkohol-tartalma 38-50%.
Jól lehűtve, főként vízzel keverve, néha tisztán isszák. A víztől opálossá, tejszerűvé válik a benne levő ánizsolaj miatt
amely kis cseppek formájában kicsapódik. Aperitifként, de koktélalapanyagként is kitűnő.
Vigyázva igyuk! Mert amikor jéggel, vízzel felöntve szervírozzák, akkor frissítőként hat,
főleg meleg, görög tájon, de észre sem vesszük a hatását, csak amikor már késő!
Gyorsan fejbe vág, és nagyon csúnyán be lehet tőle rúgni!
Erre is igaz, hogy mértékletességgel kell fogyasztani és akkor kellemes élvezetben lesz részünk!
Jamas!
Betes Erzsébet
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Oktapodi
Magyarokat vertek görögök Olaszországban
Rodosz, amikor éjszakai arcát mutatja
Kos, az Égei-tenger úszó kertje